Design for Living

Marylebone

We designed this London apartment with the intention to create a place where the owners could entertain lavishly. The result was inspired by Halston’s radical 70s New York apartment, layered in tones of white with a limited palette of materials.

The kitchen was relocated from the rear of the apartment and brought into the reception area to encourage open-plan living and to gain more bedroom space. Designed to fit an awkward space, crafted by hand using materials that would last, it was half the cost of leading designer brands.

We had fun transforming the small room where the kitchen used to live into a library with charcoal grey walls, bespoke bookcases and new sliding doors to a terrace. This became an intimate space, where evenings in front of the TV would be more inviting.

We convinced the client that the dining/entertaining space should be in the double-volume front room, which was perfect for their frequent parties. Lighting integrated into the bottom of built-in seating on the outer edge of the room, echoes with concealed lighting around the perimeter of the ceiling, and visually integrates the mezzanine study into the reception below.

In order to maximise floor space we managed to find some ingenious stairs that were lightweight, ready-made and good value. We worked with a talented woodsman to create a sculptural wall of rough-hewn oak, which harmonises the two floors.

The bathroom was reconfigured in order to install a large shower and hide the wc from view of the bedroom. We continued the layering of white tones, this time adding texture in the tiles.

The master bedroom is fitted with bespoke book-matched oak panels and an upholstered headboard inspired by Mies Van der Rohe’s iconic Barcelona chair.

Completion date: July 2012. Total cost including bespoke joinery (excluding furniture) £160,000.