Design for Living
Daniel Hopwood | Architecture and Interior Design, London

Studio Hopwood
86 Gloucester Place
London
W1U 6HP :

Contact

studio@danielhopwood.com
pr@danielhopwood.com

Follow

Site Credits
Made by Six

British Institute of Interior Design Member
Design for Living Marylebone, London

Design for Living

Marylebone, London
Residential
Design For Living by Daniel Hopwood – hand crafted kitchen. Mayfair interiors
Design For Living by Daniel Hopwood – Florence Knoll dining room table feature. Mayfair interiors
Design For Living by Daniel Hopwood – dining room. Mayfair interiors
Design For Living by Daniel Hopwood – home office with built in desk. Mayfair interiors
Design For Living by Daniel Hopwood – wooden detailing. Mayfair interiors
Design For Living by Daniel Hopwood – home office. Mayfair interiors
Design For Living by Daniel Hopwood – cosy library with intimate ambience. Mayfair interiors
Design For Living by Daniel Hopwood - bedroom. Mayfair interiors
Design For Living by Daniel Hopwood – large shower room. Mayfair interiors
  • :
  • 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
  • :
 
The hand-crafted kitchen was designed in white melamine with work surfaces fabricated in Corian®. Aluminium shutters hide appliances in order to give the space a minimalist appearance.
A Serge Mouille pendant light hovers over the Florence Knoll dining-room table.
A bespoke oak-topped credenza blends seamlessly into a built-in desk and cantilevers over the room below.
In contrast to the light-filled, double-volume reception area, the library was given an intimate ambience with subdued lighting, leather Florence Knoll chairs, and Eero Saarinen side tables.
Artemide Tolomeo lamps fitted onto book-matched oak panels provide task lighting in the bedroom.
The generously sized shower was lined with painted backed glass, saving on over-tiling the room and adding a layer of reflection. We added a tongue-in-cheek 60’s style wall clock.

Design for Living

Designers Statement

We had fun transforming the small room where the kitchen used to live into a library with charcoal grey walls, bespoke bookcases and new sliding doors to a terrace. This became an intimate space, where evenings in front of the TV would be more inviting.

We convinced the client that the dining/entertaining space should be in the double-volume front room, which was perfect for their frequent parties. Lighting integrated into the bottom of built-in seating on the outer edge of the room, echoes with concealed lighting around the perimeter of the ceiling, and visually integrates the mezzanine study into the reception below.

In order to maximise floor space we managed to find some ingenious stairs that were lightweight, ready-made and good value. We worked with a talented woodsman to create a sculptural wall of rough-hewn oak, which harmonises the two floors.

The bathroom was reconfigured in order to install a large shower and hide the wc from view of the bedroom. We continued the layering of white tones, this time adding texture in the tiles.

The master bedroom is fitted with bespoke book-matched oak panels and an upholstered headboard inspired by Mies Van der Rohe’s iconic Barcelona chair.

Total cost including bespoke joinery (excluding furniture) £160,000

 

For more Marylebone interiors, visit Colourful Revolution and Let It Be Penthouse.

Pictured