The Sound of Silence
Daniel Hopwood | Architecture and Interior Design, London

Studio Hopwood
86 Gloucester Place
London
W1U 6HP :

Contact

studio@danielhopwood.com
pr@danielhopwood.com

Follow

Site Credits
Made by Six

British Institute of Interior Design Member
The Sound of Silence Hyde Park, London

The Sound of Silence

Hyde Park, London
Residential
The Sound of Silence - Celebrity interiors. Daniel Hopwood, interior designer London. Desk space
Interior design with a Japanese influence – Daniel Hopwood, London
The Sound of Silence - Celebrity interiors. Daniel Hopwood, interior designer London. Japanese inspired
The Sound of Silence - Celebrity interiors. Daniel Hopwood, interior designer London. Stylish shelving
The Sound of Silence - Celebrity interiors. Daniel Hopwood, interior designer London. Open plan housing
The Sound of Silence - Celebrity interiors. Daniel Hopwood, interior designer London. Yellow sofas
The Sound of Silence - Celebrity interiors. Daniel Hopwood, interior designer London. Marilyn Monroe and yellow sofas
The Sound of Silence - Celebrity interiors. Daniel Hopwood, interior designer London. Dining room
The Sound of Silence - Celebrity interiors. Daniel Hopwood, interior designer London. Neon lighting
The Sound of Silence - Celebrity interiors. Daniel Hopwood, interior designer London. Entertainment room
The Sound of Silence - Celebrity interiors. Daniel Hopwood, interior designer London. Blue accents
The Sound of Silence - Celebrity interiors. Daniel Hopwood, interior designer London. Neon sign in living space
The Sound of Silence - Celebrity interiors. Daniel Hopwood, interior designer London. Open plan living room
The Sound of Silence - Celebrity interiors. Daniel Hopwood, interior designer London. Kitchen
The Sound of Silence - Celebrity interiors. Daniel Hopwood, interior designer London. Stylish shelves
The Sound of Silence - Celebrity interiors. Daniel Hopwood, interior designer London. Wooden table
The Sound of Silence - Celebrity interiors. Daniel Hopwood, interior designer London. Guest bathroom
The Sound of Silence - Celebrity interiors. Daniel Hopwood, interior designer London. bedroom with London blinds
The Sound of Silence - Celebrity interiors. Daniel Hopwood, interior designer London. Throne room
The Sound of Silence - Celebrity interiors. Daniel Hopwood, interior designer London. Master bedroom
The Sound of Silence - Celebrity interiors. Daniel Hopwood, interior designer London. Dressing room
The Sound of Silence - Celebrity interiors. Daniel Hopwood, interior designer London. Walk in wardrobe
The Sound of Silence - Celebrity interiors. Daniel Hopwood, interior designer London. Details
The Sound of Silence - Celebrity interiors. Daniel Hopwood, interior designer London. Bathroom
The Sound of Silence - Celebrity interiors. Daniel Hopwood, interior designer London. Master bathroom
The Sound of Silence - Celebrity interiors. Daniel Hopwood, interior designer London. Guest room
The Sound of Silence - Celebrity interiors. Daniel Hopwood, interior designer London. Orange and blue accents sofa
The Sound of Silence - Celebrity interiors. Daniel Hopwood, interior designer London. Garden
The Sound of Silence - Celebrity interiors. Daniel Hopwood, interior designer London. Wood and marble
  • :
  • 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
  • :
 
A view of the desk facing the garden, with a wall finish that links the interior with the exterior. Inside, the cupboards are linked with the concrete top wall installation, which stretches right along the entire length of this floor.
Working with Whetstone Oak we created this light installation between the ground floor and basement in order to connect the two floors visually. The shelves are made from raw kiln dried wood, with marble lanterns that are computer controlled to individually dim the lights up and down. It was quite a feat as neither of us had done anything like this before.
The shelving is designed to create a display for the owner’s collection
The footprint of each floor is relatively small, but by opening the space up we create a flow between each.
In order to maximise space in the living room a curved sofa by Minotti London was used. The décor is textured and earthy in tone, but spiced up with bright orange as inspired by the owner’s art.
The light installation hovers over the dining area with a high backed banquette, which again is designed to link the two floors.
The script reading room boasts a display unit with moving panels, designed so the display is ever-changing.
The TV unit is designed to look like a 50’s radiogram, with horsehair panels hiding the speakers – the idea deing that not everything should be taken too seriously.
A sleek kitchen designed and built by us with quirky, but not gaudy, tiles by Bisazza.
The dining table is two pieces of sliced tree joined together, the idea linking with the wall panel as seen from the floor above.
A fuss was made of the guest loo, an air of opulence created by hanging the mirror and taps from a copper coloured mirror. It is designed with parties in mind.
Unable to hang long curtains because of the radiator, but wanting a bit of grandeur, London blinds were used. They are a tad old fashioned too.
It may be a bedroom but it is better described as the throne room and it just glows. It also hides the chimney breast.
A peek into the moody dressing room is lifted by the leather banquette. The handles are made by saddler Matthew Payne. The cushions were made by Frankie, our soft furnishings expert, and were nicknamed McDonald’s apple pie cushions.
I don’t think we’ve ever had a client who doesn’t have a lot of clothes, ensuring there is a place for everything is our job.
A peek inside the wardrobe shows you our inspiration when designing the house.
Bathrooms are becoming more sophisticated these days; here the aim was to inject personality and individuality.
The panel above the bath is made by Emma Peascod. The mood gold gilding behind glass creates a soft warm feeling in a room that can often look too clinical.
A guest room should be a best room. We certainly made a fuss of this one using ombre wallpaper and fabrics from Blackpop.
The Crittall windows were designed to frame the garden, which was designed by Simon Mulhearn to link with our interiors.
Simon’s raw wood wall links with the wood and marble installation inside.

The Sound of Silence

Designers Statement

You’ve worked hard, taken a few risks, and earned a bit of money that has gone into buying a decent home. Now, naturally, you want to make it your own, tailored around you. The dream is the easy part, getting it right is another thing.

In the case of this Hyde Park property, the client enjoys great success in the entertainment world. Whilst showcasing the intelligence and sophistication behind the exuberance, I was compelled to reflect his stage personality in his home. With Elle Decoration describing this interior as ‘high octane,’ it is clear the approach worked. But do take another look – this is no wow-factor palace. Every detail is considered, discussed in-depth and built by dedicated craftsmen. We’ve tinkered with tradition, toyed with the present, experimented and invented. Why? Because we could.

From being commissioned to handing the keys back, the house was completely shelled and rebuilt, with the basement lowered for more head height. The process took one year, and we are thrilled with the result.

Pictured